Byte av värmesystem

Kallt i lägenheten?

Upplever du att det är kallt i din lägenhet?

Drar det från fönster?

Här berättar vi hur du ska mäta temperaturen och vad som kan orsaka att värmen inte sprids i rummet på rätt sätt.

HAR DU RÄTT TEMPERATUR ?

Strävan är att inomhustemperaturen i din lägenhet under uppvärmningssäsongen enligt Folkhälsomyndigheten ska vara minst 20 grader.

Om du upplever att det är kallt kan du börja att mäta temperaturen hemma hos dig. Du mäter temperaturen mitt i rummet och 1 meter över golv. Visar termometern lägre än 21 grader kan du kontrollera:

Vänta i minst två dagar vid väderomslag. Vid snabba väderomslag tar det ett tag innan värmesystemet hinner anpassa sig. Ge värmen lite tid att hinna fram!

  • Har du möblerat tätt framför elementet så att t ex soffan eller sängen hindrar värmen att sprida sig i rummet?
  • Har du hängt gardiner framför termostaten som gör att den känner av en högre temperatur än det är i rummet och därför slår av värmen för tidigt!
  • Kontrollera att termostaten på elementet är helt öppen.
  • Är elementet varmare nedtill och kallare upptill? Då kan det vara luft i elementet som hindrar det varma vattnet att cirkulera. Är du osäker på att lufta elementet gör en felanmälan.
  • Är elementet kallt nedtill men varmt upptill? Det är helt i sin ordning. Det varma vattnet strömmar in upptill, ger ifrån sig värme och strömmar ut nedtill.
  • Varför är elementen ibland kalla trots att det är kallt ute? På elementen sitter en termostatventil som känner av temperaturen i lägenheten. När känner att det är 21 grader i rummet stängs vattenflödet i elementen av. När temperaturen blir lägre än 21 grader i rummet öppnar termostaten för vattenflöde. Efter ett tag svalnar elementen till samma temperatur som i rummet. Det är därför man ibland kan känna att elementen är kalla fast det är kallt ute.

FORTFARANDE LÄGRE ÄN 21 GRADER I LÄGENHETEN?

Om du har kontrollerat allt och det ändå är kallt i lägenheten kan det uppstått något problem med enskilt element eller värmesystemet. Då gör du en felanmälan till HSB